Daria Bukvic – Het Eenzame Westen

Daria Bukvic – Het Eenzame Westen

Afstuderend theaterregisseur Daria Bukvic is gefascineerd door de mens die voor wreedheid kiest als middel om zijn kwetsbaarheid te maskeren, en vindt dat in Het Eenzame Westen van de Ierse theaterschrijver Martin McDonagh. Het stuk deed haar terugdenken aan haar jeugd. De tijd dat ze opgroeide in een klein katholiek dorpje en verhalen bedacht om aan de verstikking van de kleine gemeenschap te ontsnappen.

Deze donkere satire speelt zich af in het godverlaten dorp Leenane. Waar de kerkbanken leeg zijn, werkloosheid heerst en regelmatig moorden plaatsvinden binnen huiselijke kring. We volgen twee verbitterde broers die elkaar naar het leven staan en medeplichtig zijn aan het vermoorden van hun eigen vader. Een jonge priester die uit een ander dorp komt, ziet zijn parochie voor zijn ogen wegkwijnen. Hij doet als enige een poging de gemeenschap te herstellen en de broederliefde tussen de jongens te laten opbloeien. En dan is er nog een jong meisje dat een verboden liefde najaagt.

De schrijver Martin McDonagh heeft al vele prijzen gekregen voor zijn theater- en filmteksten, waaronder een BAFTA Award voor het script van de film In Bruges. McDonagh wordt wel de ‘Tarantino’ van het theater genoemd, vanwege dezelfde combinatie van geweld en humor.