Bram Jansen – Kijken naar Julie

Bram Jansen – Kijken naar Julie

Het uitgangspunt voor Kijken naar Julie is het naturalistische stuk Freule Julie van Strindberg en natuurdocumentaires zoals de BBC-reeks Human Planet.

Bram Jansen: “Als ik niet op de toneelacademie had gezeten, dan was ik bioloog geworden. In de biologie wordt het leven bestudeerd. Eigenlijk is theater een soort gedragsbiologie en zijn de mensen in het publiek de primatologen. Grappig genoeg is een theater met al zijn codes en afspraken, de minst natuurlijke ruimte die ik me voor kan stellen. Er groeit zelfs geen enkele plant en iedere natuur die middels de schoenzool binnenkomt wordt elke dag weer weggedweild. Toch is het theater de plek waar de mens op zoek gaat naar zijn ware natuur.”

In Kijken naar Julie vertelt Bram Jansen het verhaal van een adellijke jonge vrouw die tijdens midzomernacht een relatie aangaat met een van haar bediendes en vervolgens zelfmoord pleegt. Hij giet dit klassieke verhaal over het uitsterven van een beschaafde cultuur in de vorm van een natuurdocumentaire. De dialoogteksten van Strindberg plaats Bram in verschillende perspectieven van mens en natuurwetenschappen. Bram Jansen: ‘’De voorstelling toont de wetmatigheden in de natuur die ons maken tot wie we zijn. Van het recht van de sterkste, tot het natuurlijke vermogen om ons in de ander te verplaatsen. Ik probeer inzicht te krijgen in hoe Julie tot de daad van zelfmoord komt. Zonder een oordeel te geven, want de natuur kent geen moraal.’’ Bram Jansen maakte eerder de voorstelling the XS-society bij theatergroep DOX en i.s.m. Suze Milius maakte hij Welcome in the Human Zoo bij de Vrede van Utrecht.